Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2013 11:12 - Силата, която наричаме "Бог" , не е онзи приятел с брадата, седнал на трона си
Автор: universalnite000 Категория: Хоби   
Прочетен: 20041 Коментари: 7 Гласове:
57


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Според космологията на древността и според тайните общест­ва, еманациите на Космическия разум трябва да се разбират по съ­щия начин - като работещи отгоре надолу в йерархичен ред, от най-висшия, най-могъщ и всепроникващ принцип към все по-тесните, по-частни и по-конкретни такива, с други думи - всяко ниво направ­ляващо и насочващо нивото непосредствено под себе си.
   Тези еманации се разглеждат в известна степен и като персони­фицирани, притежаващи своеобразен интелект.
   Когато през 2001 г. слушах Кевин Уоруик как представя откри­тията си пред своите колеги от Кралския научен институт, станах свидетел и на ожесточените критики, отправени срещу него. Крити­ките бяха породени от възмущението на определени лица от твър­денията на Уоруик, че роботите му са интелигентни, откъдето след­вало, че имат съзнание. Както и да стоят нещата обаче, безспорна истина е, че мозъците на тези роботи се развиват някак си по орга­ничен път. Всеки от тях има своя специфична индивидуалност, об­щува с останалите роботи и прави избори, които са отвъд цялата му програма, с която е бил създаден.

image

   Кевин се аргументира с довода, че роботите му може и да не притежават съзнание в човешкия смисъл на думата, но пък същото е положението и при кучетата! Кучетата са съзнателни същества по кучешки начин, а роботите - по роботски. В определени отношения, например способността за скоростно извършване на сложни и обемни математически изчисления, съзнанието на роботите далеч надвишава дори нашето, човешкото.
   В същия смисъл бихме могли да разглеждаме и съзнанието на еманациите на Космическия разум.
   Тук е мястото да си спомним за тибетските духовни наставници, за които се твърди, че са в състояние да оформят определени мисли, наречени тулпи - посредством невероятна концентрация и визуали­зация. Тези същества, тулпите, които могат да се определят като мисловни същества, придобиват известна независимост, отдалеча­ват се и изпълняват заповедите на своите господари. Швейцарският маг от XVI в., познат повече като Парацелс, пише за нещо подобно - за същество, наречено „аквастор", което се ражда от силата на концентрираното внимание и което е в състояние да се сдобие със свой собствен живот и при определени обстоятелства да стане дори видимо и осезаемо.
   Както разказва древната и тайна доктрина на всички световни култури, на най-ниското ниво на йерархията тези еманации, тези мис­ловни същества на Космическия разум се сливат толкова плътно, че създават впечатлението за твърдо вещество.
Днес, ако искате да откриете словесните средства, подходящи за описването на този странен феномен, бихте могли да се обърнете към квантовата физика. Но според учението на тайното познание преплитането на невидимите сили с цел създаване на материалния свят открай време се разглежда като мрежа от светлина и багри - или, казано на алхимичен език, матрицата.
   Наново събуденият интерес на част от академичния авангард към възможностите на древното разбиране за Космоса е повече от оку­ражаващ знак. Макар съвременната чувствителност да проявява тър­пение към метафизиката, възприемайки я като изтъкана от високо-морални и изтънчени абстракции в сложна градация, истината е - както ще ви каже всеки почтен историк на идеите, че космологията на древния свят е всъщност една великолепна философска машина. Със своите преплитащи се и еволюиращи измерения, със сблъсъка, сливането и преплитането на великите си системи, с мащабите, комплексността и удивителната си обяснителна мощ тя напълно дос­тойно съперничи на науката на модерността.
   Не можем просто да кажем, че физиката е заменила напълно метафизиката, правейки я излишна. Защото между двете системи съществуват коренни различия, тъй като обектите на техните изс­ледвания са съвсем различни неща. Модерната наука обяснява как Вселената е станала такава, каквато е. Древната философия - или поне онази от вида, за който говорим в тази книга, обяснява как преживяването ни на Вселената е станало такова, каквото е. Най-великото чудо в света на езотеричната философия е човешкото съз­нание.
   Учените продължават да се дивят на невероятния баланс между различните фактори, необходими за раждането и поддържането на живота на Земята. Говорят за баланс между горещината и студа, между влагата и сушата, за това, че Земята се намира на най-подходящото разстояние от Слънцето (нито по-далече, нито по-близо), че Слънцето се намира точно на този етап от своята еволюция (нито по-горещо, нито по-студено), и т.н. А на по-фундаментално ниво съществуването на материята се определя като пряко зависимо от определени стойности на гравитацията и магнетизма, и на равнове­сието между тях (нито по-силни, нито по-слаби). Изброяването мо­же да продължи още десетки страници.
Заставайки на позициите на езотеричната философия, веднага започваме да прозираме, че за субективното ни съзнание са били необходими идентични, невероятни поредици от баланси - сили и фактори, които да придадат на преживяванията ни структурата, ко­ято те имат. В случая в думата „баланс" не влагам нейния разгово­рен смисъл, касаещ емоциите ни, които все трябвало да бъдат в баланс - нито много силни, нито много слаби. За мен балансът има много по-дълбоко, основно, фундаментално значение.
   Какво, да кажем, е необходимо, за да направим възможен вът­решния набор от разкази, които навързваме един след друг, за да формираме основното си усещане за самоличност? Отговорът, раз­бира се, е ясен - необходима е памет. Само чрез спомена за онова, което съм правил вчера, мога да се идентифицирам с човека, който е извършил тези конкретни неща. Същественото в случая е, че за цел­та ни е необходима особена стенен на паметливост - нито прекале­но силна, нито твърде слаба.
   Италианският белетрист Итало Калвино, един от съвременните писатели, избрали да тръгнат по пътя на древната мистична фило­софия, като че ли го е казал най-добре: „Паметта трябва да бъде достатъчно силна, за да ни помага да действаме, без да забравяме какво сме искали да направим; да се учим, без да преставаме да бъ­дем същите личности; но и едновременно с това трябва да бъде дос­татъчно слаба, за да ни позволява да се придвижваме напред към бъдещето."
   Необходими са и други равновесни състояния, които да ни поз­воляват да мислим свободно, да тъчем мисъл след мисъл около яд­рото, представляващо нашето усещане за самоличност. Трябва да имаме възможността да възприемаме външния свят посредством сетивата си, но точно толкова важно е и да не се оставяме да бъдем потопени в чувствата си, които, ако им се предостави шанс, биха могли да окупират цялото ни мисловно пространство. Ако допус­нем последното, не бихме могли нито да разсъждаваме, нито да из­ползваме въображението си.
   Самият факт на съществуването на този баланс е точно толкова невероятен, колкото е например фактът, че нашата планета не е ни­то прекалено близо, нито прекалено далече от Слънцето.
   Паралелно с това притежаваме способността да преместваме точ­ката на съзнанието си около вътрешността на нашия живот - подоб­но на курсора по монитора на компютъра. В резултат на това сме надарени със свободата да избираме за какво да мислим. Ако не притежаваме точната доза баланс на привързаност и отдалеченост от вътрешните си пориви - от една страна, и от възприятията си на външния свят - от друга, то дори в този момент не бихте разполага­ли със свободата на избор да откъснете вниманието си от страница­та, която сега четете, за да помислите за нещо друго.
   И така стигаме до ключовия извод: ако най-фундаменталните характеристики на човешкото съзнание не се дефинираха посредст­вом изброените фини баланси и настройки, за нас не биха били въз­можни нито свободната мисъл, нито свободната воля.
   А когато стане въпрос за най-ярките точки на човешкото прежи­вяване - онези, които американският психолог Ейбрахам Маслоу сполучливо определя като „върхови преживявания", се включват в действие още по-фини балансиращи настройки.
   Например в повратните моменти от нашия живот ни се налага да вземаме важни решения. Тогава в действие отново влиза истори­ческата памет, универсалният човешки опит, който ни подсказва, че ако се опитаме да осъзнаем посредством вродения си интелект кое е най-доброто за нашия живот, ако го направим с добри намерения и от все сърце, ако го сторим с търпение и смирение, то тогава - може би - бихме могли да съзрем правилния за себе си път. И веднъж взели правилното решение, избраният начин на действие обикнове­но изисква да впрегнем цялата сила на волята, на която сме способ­ни - или най-малкото, докато сме в състояние да я издържим, за да достигнем до успешен завършек. Този подход е сърцевината на це­лия ни живот като човешки същества.
   Няма никаква неизбежност във факта, че съзнанието ни има точ­но тази структура, която прави възможни изброените свободи, въз­можностите ни да избираме правилните за нас неща, да израстваме и да се превръщаме в добри, дори героични личности - освен ако не вярвате в провидението, което ще рече, освен ако не вярвате, че всичко това е било писано да стане.
   Следователно човешкото съзнание е също едно от чудесата на света. И ако днес като че ли сме престанали да го забелязваме, то древните нито за миг не са преставали да му се дивят. Както скоро ще разберем, интелектуалните водачи на древността са проследявали и най-неуловимите промени в човешкото съзнание точно толко­ва усърдно и прилежно, колкото съвременните учени проследяват измененията в околната среда. Техният разказ за историята — с всичките и митични и свръхестествени случки, е всъщност разказ за еволюцията на човешкото съзнание.

image
   Модерната наука се опитва да наложи тясна, редукционистка гледна точка върху човешкото съзнание. Тя полага неистови усилия да ни убеди в нереалността на елементи, та били те и постоянно повтарящи се, които не може да обясни. Сред тях са странната мощ на молитвата, силните предчувствия, усещането, че някой те наб­людава, доказателствата за наличие на телепатия, астралните пъту­вания и данните от тях, многозначителните съвпадения и редица дру­ги неща, които съвременната наука предпочита набързо да замете под килима.
   И което е далеч по-важно, науката - или поне в тази своя редук­ционистка настройка - отрича универсалното човешко преживяване на смисъла на живота. Някои учени стигат дори дотам, че да се чу­дят дали си струва да задаваме въпроса за смисъла на живота, има ли го или не.
   В тази наша апокрифна история ще видим, че повечето от инте­лигентните люде, живели на тази земя, са били поклонници и при­върженици на езотеричната философия. А моето лично виждане е, че всеки интелигентен човек рано или късно се е опитвал или се опитва да достигне до нея.
   Съвсем естествено и човешко е да се запиташ дали животът има смисъл, а най-изчерпателните, най-задълбочените и най-концентри­рани мисли по този въпрос дава езотеричната философия. Впрочем, преди да се впуснем в това повествователно пътешествие, от жизне­новажно значение е да приложим още едно строго философско раз­граничение към по-нежните ръбове на съвременната научна мисъл.

" Апокрифната история на света " , Джонатан Блек 



Гласувай:
61



1. malchaniaotnadejda7 - :) Честита Нова земна година, Нео!
02.01.2013 11:20
Все си мисля, че "силата, която наричаме Бог", не е извън нас, а е неизменната ни същност, част от сърцата ни. :) Бъди и бъди щастлив и обичан!:)
цитирай
2. universalnite000 - Ре 1. malchaniaotnadejda7
02.01.2013 11:36
:) Привет , Надя !
Всъщност да, ако си припомним какво разположение има точно сърдечната чакра в човешкото тяло може да я наречем сила , която е от ключово значение за осъзнаването на Космическия разум ( Бог ) . Приятни размисли от мен !
цитирай
3. leshoiad - Ето една гледна точка за Бог. Той е ...
02.01.2013 11:56
Ето една гледна точка за Бог.
Той е реалност извън нас, но каква???

http://www.bukvite.bg/print.php?docid=77730
цитирай
4. universalnite000 - Ре 3. leshoiad
02.01.2013 12:09
:) Благодаря за това, че сподели !
Религиозните възгледи действително са непоклатими в своята ограниченост и дори не виждам основание да ги коментирам по-нашироко.
вместо това ще "върна жеста" , като споделя в няколко изречения как виждам силата на име "Бог" : Всичко , което съществува чрез Сътворението, е една и съща енергия - съзнание в различни състояния на съществуване. Разликата между нещата е в тяхното ниво на съзнание ( Еволюция, разбиране , осъзнаване ) и скоростта, с която вибрира енергията - честотата й. Колкото по-висока е честотата, толкова по-напреднала е еволюцията.
цитирай
5. watchtowerman - Давате блестящо доказателство за разликата между човеците и роботите.
02.01.2013 20:06
universalnite000 написа:
:) Всичко , което съществува чрез Сътворението, е една и съща енергия - съзнание в различни състояния на съществуване. Разликата между нещата е в тяхното ниво на съзнание ( Еволюция, разбиране , осъзнаване ) и скоростта, с която вибрира енергията - честотата й. Колкото по-висока е честотата, толкова по-напреднала е еволюцията.

Роботът НИКОГА не би казал, че всичко съществуващо хем е Сътворено, хем е резултат на еволюцията. Но някои човеци могат...
цитирай
6. mulec - ?
17.01.2013 14:20
Добре де, нещо е сътворено пък трябва да еволюира... Защо ?
цитирай
7. universalnite000 - :) За да има игра-илюзия ( каквото и ...
17.01.2013 21:15
:) За да има игра-илюзия ( каквото и да значи това )
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: universalnite000
Категория: Хоби
Прочетен: 3803956
Постинги: 442
Коментари: 5133
Гласове: 22876
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блогът на Галацея
2. Допълващ блог
3. Блогът на един приятел - духовен и изследователски блог
4. Тихи оръжия за безшумни войни
5. Протоколи на Ционските мъдреци
6. За мисловните ограничения
7. Трудно е да бъдеш бог
8. Истината за Световната банка и МВФ
9. Четирите споразумения
10. СПОДЕЛЕНИ ОТКРОВЕНИЯ
11. Нещо от Андромеда
12. Илюзии - Ричард Бах
13. д-р Атанас Гълъбов - Световната конспирация срещу здравето
14. Тайните общества на III Райх.
15. Великата Тайна На Водата
16. Маите
17. ИНКAРНАЦИОННИ НИВА - taidzi
18. За Аркадий и Борис Стругацки
19. Тайните на Матрицата - Дейвид Айк
20. gizamap.com
21. В един есенен ден по шосето ( Павел Вежинов )
22. ДРАГИ УЧЕНИ - galatceq.blog.bg
23. Време за съпротива - Валтер
24. Земята е разумно същество
25. За папа Йоан Павел Първи и Ватиканската мафия
26. Робърт Шекли - "ЦЕНАТА НА ЖИВОТА"
27. astro.com
28. Спокойствието на blogspot :)
29. Хроновизорът и образите от миналото ( Франсоа Брюн )